Bourbon albo jak kto woli – burbon, to produkt, który często można znaleźć na półkach w pubie albo na sklepowym regale. Co to jest za alkohol?

Kukurydziany trunek

Tym, co wyróżnia amerykański bourbon, jest jego skład, a dokładniej jego podstawowy element. Zgodnie z przepisami, bourbon musi być wyprodukowany z minimum 51% kukurydzy. Oczywiście, kukurydzianego ziarna jest zwykle więcej. W zależności od marki i gorzelni, zasyp może mieć różne proporcje różnego ziarna, ale kukurydzy musi być więcej niż połowa.

Oczywiście, jest jeszcze więcej warunków, które musi spełniać alkohol, żeby można go nazwać bourbonem. Ten dotyczący kukurydzy jest jednak najbardziej znany. Charakterystyczna słodycz trunku ma swoje źródło właśnie w tym ziarnie.

Kentucky Straight

Pewnie większość bourbonów, które widzieliście miała taki właśnie napis na butelce. Stan Kentucky to bowiem królestwo bourbonów. ALE (!!!) nie ma żadnego wymogu, żeby bourbon powstawał właśnie w tym miejscu. Są za to inne wymagania. Między innymi takie, że trunek ten musi dojrzewać wyłącznie w świeżych beczkach z dębu amerykańskiego. Świeżych to znaczy takich , w których wcześniej nie leżakował żaden alkohol. Beczki muszą być za to wypalone.

Można by powiedzieć, że to spora niegospodarność – co zrobić z beczką, w której leżał bourbon, skoro nie można jej wykorzystać ponownie! Z tej reguły korzyść czerpie cały świat gorzelniczy. Ogromna część whisky leżakowana jest właśnie w baryłkach ex-bourbon.

Wyjaśnijmy jeszcze pojęcie „straight”. Żeby taki napis znalazł się na etykiecie, bourbon musi spełnić wszystkie wymagania przypisane temu trunkowi (ziarno, beczki itd.) oraz leżakować co najmniej 2 lata. A jeśli leżakuje mniej niż 4 lata – jego wiek musi być ujawniony na butelce.

Nie będziemy Was zanudzać prawnymi regulacjami dotyczącymi bourbonów. Zdecydowanie lepiej popróbować tych zacnych trunków. Niektórzy co prawda mówią, że jeden bourbon nie różni się w smaku od drugie. Nie wierzcie im!!

Wpadnijcie do Alembik Whisky & Rum Club i przekonajcie się, że świat amerykańskich bourbonów może być zróżnicowany.